Winkelwagen 0 0,00

Voeg uw eerste item toe aan de verlanglijst

Welk Houtskool Voor Jouw (Grill Bill) Kamado BBQ?

BBQ RECEPTEN IN JE MAILBOX?

Ontvang onze laatse nieuwe BBQ recepten, nieuws en aanbiedingen rechtstreeks in je inbox!

Video afspelen over kamado bbq houtskool

Werken met houtskool in je kamado bbq haalt het kind in je naar boven, lekker spelen met vuur, heerlijk barbecueën op brandstof die je gerechten wat betreft smaak naar een ongekend hoog niveau brengt.

Maar welke houtskool moet ik kiezen?

Bij Grill Bill werken we alleen met de hoogste kwaliteit brandstoffen, zo kun je niet alleen heel fijn en beheerst werken met vuur, maar je kunt ook de smaak van je gerechten beïnvloeden.

Een houtskoolsoort is namelijk heel bepalend voor de smaak van je gerechten.

In de wereld van houtskool maken we onderscheid in verschillende hardheden. 

 • Zacht
 • Medium
 • Hard
 • Blends van 2 of 3 hardheden

Zachte, lichte houtskool

Soort: De Acacia

Deze houtskool behoort tot de lichtere houtskoolsoorten. Als je bij ons de zak vergelijkt met de Quebracho houtskool dan zie je dat de zak van de Acacia een stuk voller zit dan de Quebracho.

Een lichte houtskoolsoort is doorgaans eenvoudig te ontsteken en makkelijk beheersbaar in temperatuur. En het rookaroma is vrij neutraal te noemen. Wil je extra rooksmaak hebben? Gebruik dan wat rookhout voor een wat steviger rookaroma.

Omdat de Acacia makkelijk op temperatuur komt is deze zeer geschikt voor snelle hetere bereidingen.

Het je nog nooit met houtskool of een kamado gewerkt? Dan is dit een soort waarmee je de kneepjes van een echte pittmaster zo onder de knie hebt.

Herkomst

Acacia houtskool wordt geproduceerd in Zuid-Afrika van afvalhout van de Acacia / Black Whattle boom. Deze boom wordt beschouwd als een van de ergste invasieve boomsoorten ter wereld.

Eigenschappen Acacia

Rookaroma: Neutraal
Branduren: bij 110 graden ca. 14u
Gemak temperatuurbeheersing: Makkelijk
Formaat: Medium stukken 

Bekijk Acacia Houtskool 

Medium Houtskool

Soort: Eik

Eikenhoutskool staat bekend om zijn uitstekende eigenschappen en wordt veel gebruikt als brandstof voor barbecues en open haarden. Hier zijn enkele kenmerken van eikenhoutskool:

 1. Duurzaamheid: Eikenhoutskool wordt geproduceerd uit eikenhout, een hardhout dat bekend staat om zijn duurzaamheid en dichtheid. Dit maakt de houtskool bijzonder stevig en lang brandend.

 2. Hoge hitteproductie: Eikenhoutskool heeft een hoog koolstofgehalte, wat resulteert in een intense en langdurige hitteproductie. Dit maakt het ideaal voor het grillen van vlees en het creëren van een consistente en gelijkmatige warmtebron.

 3. Gelijkmatige verbranding: Door de dichte structuur van eikenhoutskool brandt het gelijkmatig en langzaam. Hierdoor kunnen voedingsmiddelen gelijkmatig worden gegaard zonder te verbranden of uit te drogen.

 4. Minder vonken: Eikenhoutskool produceert over het algemeen minder vonken dan andere soorten houtskool, waardoor het veiliger is in gebruik.

 5. Rookaroma: Eikenhoutskool geeft een karakteristiek rookaroma af dat een heerlijke smaak aan gegrild voedsel kan geven. Dit maakt het een favoriete keuze voor liefhebbers van barbecue en grillen.

 6. Langdurige brandtijd: Vanwege de dichte samenstelling en hoge koolstofgehalte heeft eikenhoutskool een langere brandtijd in vergelijking met andere soorten houtskool. Dit zorgt voor een langdurige kookervaring zonder frequent bijvullen van de brandstof.

Samengevat biedt eikenhoutskool duurzaamheid, hoge hitteproductie, gelijkmatige verbranding, minder vonken, een rookaroma en een langere brandtijd. Deze eigenschappen maken het een populaire keuze voor buitenkoken en creëren een heerlijke culinaire ervaring.

Bekijk houtskool van Eikenhout

Zware, harde houtskool

Soort: Quebracho (steekeik)

Een Spaanse term om een ontzettend harde houtskoolsoort te omschrijven. Afgeleid van de term quiebrahacha of quebrar hacha, wat ‘Breek de bijl’ betekend.

Brandt ontzettend lang, en genereert een medium tot stevig aroma. Omdat deze houtskool zo hard is duurt het wat langer voordat dat deze op temperatuur is. Daarom is deze soort uitstekend geschikt voor low and slow bereidingen. En als je een snelle bereiding wilt doen, houd dan rekening met een wat langere opstarttijd.

Eigenschappen Quebracho

Quebracho houtskool is een speciale soort houtskool die bekend staat om zijn unieke eigenschappen. Laten we eens kijken naar de kenmerken van Quebracho houtskool:

 • Dichte structuur, stevig en compact.
 • Lang brandend, constante warmtebron.
 • Hoge hitteproductie, ideaal voor dichtschroeien.
 • Minimale rookontwikkeling, schone ervaring.
 • Stabiele vlammen, eenvoudige hittecontrole.
 • Rijk aroma, smaakversterking.

Kortom, Quebracho houtskool heeft een dichte structuur, brandt lang, produceert hoge hitte, minimaliseert rookontwikkeling, heeft stabiele vlammen en biedt een rijk aroma. Deze eigenschappen maken het een gewaardeerde keuze voor enthousiaste barbecueliefhebbers die op zoek zijn naar een unieke en hoogwaardige houtskoolervaring.

Bekijk Quebracho Houtskool

SOORT: MARABU

De gulden middenweg, hij bestaat. Met de Marabu heb je én een lange brandduur als ook een lekker subtiel rookaroma. Dat betekent uitstekend geschikt voor low and slow, maar ook voor de snelle en hetere bereidingen geschikt. De Marabu komt wat sneller op temperatuur dan de Quebracho, en wat minder snel dan de Acacia.

HERKOMST

Marabu houtskool wordt gemaakt van de Marabu struik, een invasieve woekerstruik uit Zuid-Amerika. Het houtskool is kenmerkend aan de ronde moten omdat het gemaakt is van ronde takken.

Eigenschappen Marabu:

 • Rookaroma: Mild/Neutraal
 • Branduren: bij 110 graden ca. 19u
 • Gemak temperatuurbeheersing: Gemiddeld
 • Formaat: Medium stukken

Bekijk Marabu Houtskool 

Houtskool Blends: De Perfecte Combinatie voor een Ultieme BBQ-ervaring

Naast het gebruik van individuele houtskoolsoorten, is er nog een andere optie die het overwegen waard is: houtskool blends. Een blend is een mix van verschillende houtskoolsoorten, waarbij de eigenschappen van elke soort worden gecombineerd om een uniek en gebalanceerd resultaat te creëren. Er zijn twee populaire blendcombinaties die vaak worden gebruikt:

 1. Zachte en Medium Blend: Door het mengen van zachte en medium houtskoolsoorten, zoals berkenhoutskool en beukenhoutskool, krijg je een blend die zorgt voor een snelle ontbranding en een gemiddelde brandduur. Deze combinatie is ideaal wanneer je snel wilt beginnen met grillen, maar toch een langere tijd wilt kunnen genieten van je barbecue.

 2. Medium en Harde Blend: Een blend van medium en harde houtskoolsoorten, zoals eik en hickory, biedt een perfecte balans tussen een langere brandduur en een krachtige smaak. Deze combinatie is ideaal voor gerechten die langzaam moeten garen en waarbij je de unieke rokerige smaak van hickory wilt ervaren.

Houtskool blends geven je de flexibiliteit om de eigenschappen van verschillende houtskoolsoorten te combineren en zo de perfecte balans te vinden voor jouw specifieke grillbehoeften. Ze bieden niet alleen gemak en gebruiksgemak, maar ook de mogelijkheid om te experimenteren met verschillende smaakprofielen en kooktechnieken.

Of je nu kiest voor individuele houtskoolsoorten of voor een blend, het belangrijkste is om te genieten van de magie van het grillen op houtskool. Elke houtskoolsoort en blend voegt zijn eigen unieke karakter toe aan je gerechten en draagt bij aan een onvergetelijke BBQ-ervaring. Dus, steek de grill aan, kies je favoriete houtskool en laat je smaakpapillen betoveren door de heerlijke aroma’s en smaken die alleen houtskool kan bieden.

b&b houtskool

PREMIUM HOUTSKOOL  B&B LUMP CHARCOAL

Wij bij Grill Bill vinden kwaliteit belangrijk, met een goede kwaliteit houtskool heb je namelijk meer plezier van jouw Grill Bill kamado. En meer plezier betekent dat jij ons sneller aan zult bevelen bij vrienden en familie. Zo werkt dat nu eenmaal.

Daarom hebben we het premium merk houtskool van B&B toegevoegd aan ons assortiment. Een merk uit de VS waarmee al vele wedstrijden gewonnen zijn. Verkrijgbaar in 3 soorten, met ieder zijn eigen specifieke smaak. Eik, hickory en mesquite. 3 Amerikaanse houtsoorten met een geweldig smaakprofiel en lange brandtijd.

Omdat B&B samenwerkt met private boerenbedrijven in de VS weten ze precies waar het hout vandaan komt, en de boeren krijgen een eerlijke prijs voor hun product. B&B is relatief gezien een stukje prijziger, maar je krijgt er een extra stuk smaakbeleving voor terug, en dat is wat telt! 

 

Oak – Houtskool van Eikenhout

Het B&B houtskool van eikenhout is een van de meest populaire houtskoolsoorten. Eik brandt ontzettend heet en geeft een subtiel rookaroma. Een rookaroma dat perfect past bij gerechten met rund, varken, vis, gevogelte, wild, groentes en kaas.

Herkomst

B&B eiken houtskool komt uit de VS, ze hebben contracten met lokale boeren zodat men weet waar het hout vandaan komt om zo de beste kwaliteit te kunnen waarborgen.

Eigenschappen Oak Lump Charcoal

Rookaroma: Subtiel
Branduren: bij 110 graden ca. 18u
Gemak temperatuurbeheersing: Eenvoudig
Formaat: Medium stukken  

Bekijk B&B Eik Houtskool

 

Hickory Lump Charcoal

Het B&B houtskool van de hickory boom is uniek in zijn soort en daarom onze persoonlijke favoriet. Hickory brandt net als de eik ontzettend lang en geeft een subtiel rookaroma met het typerende hickory bacon smaakje. Een rookaroma dat perfect past bij gerechten met rund, varken, wild en kaas.

Herkomst

B&B hickory houtskool komt uit de VS, ze hebben contracten met lokale boeren zodat men weet waar het hout vandaan komt om zo de beste kwaliteit te kunnen waarborgen.

Eigenschappen Hickory Lump Charcoal

Rookaroma: Subtiele volle smaak
Branduren: bij 110graden ca. Gemak temperatuurbeheersing: Eenvoudig
Formaat: Medium stukken

Bekijk B&B Hickory Houtskool

 

Mesquite Lump Charcoal

Houtskool van de Mesquite boom Het B&B houtskool van de mesquite boom is uniek in zijn soort en daarom een populaire houtskoolsoort. Het heeft net als de hickory houtskool een zeer typerend en subtiel rookaroma, maar ietsje scherper dan de hickory. Een rookaroma dat perfect past bij gerechten met rund, varken, wild en kaas.

Herkomst

B&B mesquite houtskool komt uit de VS, ze hebben contracten met lokale boeren zodat men weet waar het hout vandaan komt om zo de beste kwaliteit te kunnen waarborgen.

Eigenschappen Mesquite Lump Chearcoal

Rookaroma: Subtiel met een scherp randje
Branduren: bij 110 graden ca. 17u
Gemak temperatuurbeheersing: Eenvoudig
Formaat: Medium stukken  

Bekijk B&B Mesquite Houtskool 

houtskool faq

Het antwoord op deze vraag is heel persoonlijk. Wil je een premium merk houtskool met verfijnde smaken? Of een houtskoolsoort die superlang brandt waarbij je zelf nog met wat rookhout wat extra smaak kunt toevoegen? De ene soort brandt iets langer dan de ander en heeft dan ook weer een ander smaakprofiel.

Onze tip, kijk hierboven welke houtskoolsoort jou het meeste aanspreekt, en probeer alles eens een keer uit en bepaal dan wat je fijn vindt werken en lekker vindt smaken.

Deze vraag is veelgesteld door mensen die hun kooktijden willen plannen en de efficiëntie van hun houtskoolgebruik willen optimaliseren. De duurzaamheid van houtskool kan variëren, afhankelijk van factoren zoals het type houtskool, de grootte van de brandstof en de luchtstroom in de grill. Over het algemeen kan hoogwaardige houtskool lang meegaan en een consistente hitte afgeven, waardoor u langer kunt genieten van uw BBQ-ervaring.

Deze vraag weerspiegelt de behoefte aan praktisch advies en tips over het veilig en effectief aansteken van houtskool voor een geslaagde barbecue. Er zijn verschillende methoden om houtskool aan te steken, zoals het gebruik van aanmaakblokjes, een elektrische starter of een schoorsteenstarter. Het is belangrijk om veiligheidsmaatregelen te nemen en te zorgen voor een goede luchtstroom om een gelijkmatige verbranding te garanderen.

Deze veelgestelde vraag toont de verwarring en nieuwsgierigheid van mensen over de verschillen tussen houtskool en briketten als brandstof voor hun barbecue. Houtskool wordt gemaakt door houtblokken op hoge temperatuur te verhitten, terwijl briketten worden gemaakt door samengeperst houtzaagsel en andere materialen. 

Deze vraag onthult de nieuwsgierigheid en passie van BBQ-liefhebbers om hun gerechten te verrijken met heerlijke smaken. Het type houtskool dat wordt gebruikt, kan invloed hebben op de smaak van het voedsel.

Verschillende houtsoorten geven unieke aroma’s af die het vlees, vis of groenten kunnen doordringen. Bijvoorbeeld, eikenhoutskool kan een robuuste smaak geven, terwijl appel houtskool een subtielere en fruitige smaak kan toevoegen. Het is een spannend avontuur om te ontdekken welke houtskoolsoorten het beste passen bij de gewenste smaakprofielen en gerechten. De smaak die houtskool toevoegt aan BBQ-gerechten kan een diepgaande emotie opwekken, waarbij elke hap een explosie van heerlijke smaken en herinneringen oproept. Het is een ware culinaire reis waarin de aroma’s van houtskool de zintuigen prikkelen en de smaakpapillen verwennen, waardoor elke BBQ-ervaring onvergetelijk wordt.

Briketten, veelal gebruikt in stalen bbq’s of open vuur. Prima voor dit soort bbq’s maar als je een kamado hebt, dan wil je natuurlijk echt houtskool van hoge kwaliteit gebruiken.

Deze brandstof heeft een aantal voordelen t.o.v. briketten:

 • Geen (chemische) bindmiddelen
 • Minder as, meer ruimte voor zuurstof
 • Wordt heter
 • Brandt stabieler 
 • Brand langer
 • Lekkerder rookaroma

Sorteer je houtskool, grote stukken onderop in de kamado, kleine stukken en stukken die je hergebruikt daar bovenop. Zo komt er voldoende zuurstof bij je houtskool, en je houtskool zakt minder snel in elkaar. Hierdoor heb je een stabielere temperatuur tijdens je gehele bbq sessie.

Vul je kamado tot 2 cm onder de rand van de firebox. Gebruik 1 aanmaakwokkel of maak 1 vuurhaard met de firestarter als je een low and slow bereiding wilt doen, of als je een kamado nieuweling bent.

Gebruik meerdere aanmaakwokkels of meerdere vuurhaarden als je een bereiding op hogere temperatuur wilt doen.

Je kunt de deksel van je (Grill Bill) BBQ al sluiten als je aanmaakblokje of aanmaakwokkel(s) gedoofd zijn. Na ong. 11 a 15 minuten. Je kunt er voor kiezen om de deksel wat langer open te houden zodat de temperatuur iet sneller oploopt. Dit doe je vooral als je een snelle/ hete bereiding gaat doen.

Als je je heat deflector gebruikt en of je gietijzeren rooster, leg deze na 15 min na het aansteken in je kamado. Zo kunnen ze rustig mee opwarmen zodat je geen last van schades krijgt.

 1. Gebruik geen chimney of schoorsteen zoals je ze bij Weber weleens tegenkomt. Houtskool dat brandt kan tot wel 800 graden heet worden. Als je dit in een koude kamado stort heb je kans dat er iets beschadigd of defect raakt.
 2. Die witte chemische aanmaakblokjes? Gooi ze in de prullenbak, de chemische lucht trekt in de open structuur van je kamado.
 3. Te snel opstoken bij koud en vochtig weer. Laat de kamado langzaam op temperatuur komen, zo kan vocht dat in het keramiek zit rustig verdampen. Bij voorkeur een uurtje op 100 graden, daarna in stappen van 20 graden langzaam ophogen.

gerelateerd

Griekse-stoofschotel-dutch-oven
BBQ Recepten
Grill Bill

Griekse Citroen-Oregano Stoof van Beef Ribfingers

5.0 from 4 votes De Griekse Citroen-Oregano Stoofpot is echt een feestje! Het combineert mals en sappige Beef Ribfingers met de frisheid van citroen, de aardse tonen van oregano en de hartige smaak van olijven en cherrytomaatjes. Het resultaat is een gerecht dat je smaakpapillen echt laat zingen! Je kunt het

Lees Meer »
frikandel-cake-recept-1
BBQ Recepten
Grill Bill

Frikandel Cake/ Taart – BBQ Recept

5.0 from 3 votes Dit verrukkelijke recept voor frikandellentaart op de Grill Bill Kamado BBQ combineert de nostalgische smaak van frikandellen met de unieke charme van barbecueën, resulterend in een knapperige bladerdeegbodem boordevol plakjes sappige frikandel, romige crème fraîche mengsel met ui en een heerlijke topping van geraspte kaas, perfect

Lees Meer »
Tot €370,- Korting Op Pro Kamado's
+
30% korting op max. 5 Grill Bill accessoires
+
gratis 10 jaar extra garantie
Pre-Order deals
Geldig t/m 31-07-24

Of zolang de voorraad strekt

Doe onze online kamado cursus, haal je examen, upload je certificaat, en je krijgt 10 jaar extra garantie t.w.v 250,- op jouw Pro kamado. Meer weten? Check de voorwaarden.

Mijn winkelwagen
Je winkelwagen is leeg.

Het lijkt erop dat je nog geen keuze hebt gemaakt.