Ok, je hebt je Grill Bill Kamado BBQ een keer of 2 gebruikt of misschien wel vaker. Dan wordt het hoog tijd dat je je Bill even schoonmaakt. Hier hebben wij een aantal handig tips voor.

De Grill Bill Kamado is gemaakt om altijd buiten te staan, in weer en wind. En als jij onderstaande instructies volgt dan heb je een leven lang plezier van jouw Grill Bill kamado.

 1. Verwijder regelmatig de as onder in je Grill Bill kamado met een aspook, dit bevordert de airflow en dus kun je de temperatuur beter beheersen
 2. Verwijder na het barbecueën altijd alle etensresten van het grillrooster met een daarvoor bestemde staalborstel
 3. Houd de sidetables schoon, zo voorkom je schimmelvorming. Smeer zo nu en dan in met plantaardige olie, zo blijven ze langer mooi
 4. Na een keer of 4 barbecueën verwijder je even de firebox en vuurring en veeg je de kamado helemaal schoon
 5. Als je Grill Bill kamado echt vies is kun je hem schoon branden, dit werkt als volgt:
  1. Vul de kamado tot de rand van de vuurring en steek de kolen aan
  2. Laat de temperatuur oplopen tot 180 graden, plaats nu de heat deflector en grill rooster. Misschien is je elevator ook vies, dan plaats je die ook
  3. Laat alle ventilatieroosters open en laat de temperatuur oplopen tot 280 graden. Nu laat je je kamado even een minuut of 5 helemaal schoonbranden.
  4. Sluit nu alle ventilatieroosters en laat je kamado afkoelen, hij is nu weer helemaal schoon. Als je klaar bent nog even een veger er door en je bent klaar
 6. RVS (roest vast staal) wil niet zeggen dat er geen roest kan ontstaan. Als er roest ontstaat verwijder dit dan met een doek of spons. Koop daarom een busje wd40 of siliconenspray en spuit deze delen regelmatig in. Voorkomen is beter dan genezen toch?
 7. Ventileer je kamado goed, vooral als je de regenhoes gebruikt. Zo krijgt vocht en schimmel minder snel kans op zich op te hopen in de kamado.
 8. Als je je Grill Bill een tijd niet gebruikt en je hebt geen veranda. Leg dan de sidetables in de schuur

Bonustip: Handig om te weten

Als je altijd werkt met dezelfde een schone kamado, dan weet je op een gegeven moment precies hoe je je ventilatieroosters moet instellen om een bepaalde temperatuur te krijgen, en hoe snel dat gaat. Als je de ene keer werkt met een schone en dan met een vuile kamado dan kan de temperatuur telkens anders zijn.