Voor vele een vraag, een weet voor ons. Nou hier komt ‘ie dan!
Roosteren
Dit kan middels 2 kooktechnieken. De eerste is wel de bekendste, dat is barbecueën, bij voorkeur op de bakplaat of rooster van een kamado bbq, maar een andere bbq mag natuurlijk ook. Roosteren kan ook op het spit, ook wel rotisserie genoemd. En als je kiest voor een grillrooster, gebruik dan bij voorkeur een gietijzeren rooster, hiermee krijg je van die heerlijk dikke maillard strepen op je producten.
De 2e techniek is het roosteren van zaden en noten. Dit doe je in een droge, bij voorkeur gietijzeren pan of grillplaat op gematigd vuur. Hiervoor kun je houtskool of briketten gebruiken. Je kunt er voor kiezen om de pan nog even in te smeren met een beetje olijfolie, zo plakt er niks vast en krijg je ook nog een betere smaak.
Grillen (met Bill)
Deze kooktechniek lijkt erg op roosteren, feitelijk is dit het garen/ bruinen van je gerecht. Hierbij wordt het product direct of indirect met een krachtige straling/ contactwarmte opgewarmd. Dit resulteert als je het goed aanpakt in supermals vlees, met een overheerlijke grill én of rooksmaak.
Kerntemperatuur bij vlees
Voor het allerbeste chefwaardige resultaat monitor je de kerntemperatuur. Dit kun je proberen met je vingers maar je kunt beter een (digitale) kerntemperatuurmeter gebruiken. Zo weet je 100% zeker dat je vlees niet te heet, droog, rauw of taai wordt.
Gezond!
In tegenstelling tot een echte Franse chef, die aardig wat pakjes roomboter gebruikt voor een heerlijke smaak, is roosteren en grillen van producten erg goed voor je gezondheid omdat dit een relatief droge bereiding is.